LAGI BERKAITAN SELSEMA BABI


WHO keluar amaran selesema babi tahap keempat

GENEVA: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) hari ini terus mengeluarkan amaran wabak selesema babi dari tahap tiga kepada empat, sekali gus menyaksikan peningkatan ketara wabak itu.

Pemangku Penolong Pengarah Besar Kesihatan, Keselamatan dan Alam Sekitar WHO, Keiji Fukuda, berkata meskipun pandemik selesema burung menunjukkan peningkatan ketara, ia masih dalam keadaan terkawal.

Panel pakar kesihatan yang berbincang semalam mahu WHO meningkatkan amaran kesihatan ke tahap lebin tinggi berikutan sudah ada nyawa terkorban disebabkan wabak berkenaan.

Setakat semalam, wabak selesema babi menyebabkan 149 maut di Mexico.

Sisten amaran WHO yang disemak semula minggu ini memberi kriteria baru bahawa tahap keenam dan keempat ia menunjukkan risiko peningkatan yang ketara wabak itu.

Bagaimanapun, WHO menegaskan langkah mengetatkan perjalanan hanya memberi kesan kecil walaupun negara yang diletakkan pada tahap empat menjalankan pemeriksaan ketat kemasukan pelancong di pintu masuk.

Fukuda bagaimanapun memebri amaran, setiap negara di dunia mempunyai potensi diserang selesema babi disebabkan faktor pergerakan manusia, sama seperti serangan Sindrom Pernafasan Yang Teruk (SARS) dan selesema burung sejak sedekad lalu di rantau Asia. – Reuters

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: