PENGAMBILAN UNTUK DPLI 2010 DITANGGUHKAN


Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) memaklumkan bahawa mulai tahun 2010 semua ambilan latihan guru program Diploma Pendidikan Lepasan Ijazah (DPLI) adalah ditangguhkan dan hanya akan diteruskan sekiranya wujud keperluan.

Sehubungan dengan itu, tiada pengambilan DPLI untuk ambilan Jan 2010 dan seterusnya sehingga diberitahu kelak. Harap maklum.

KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI MALAYSIA (KPT)
http://www.mohe. gov.my

About these ads

27 Responses

  1. la..dpli akan xde la..ala… nyesal x apply ..huhu

  2. adakah KPLI akan terus ditawarkan kepada ijazah lepasan?
    thank you.

  3. wahaha apa nasib guru GSTT ada possibility untuk tetap x?

  4. sekali lg tuhan menguji ku…mmg frust gile dpli ditangguh sbb untuk ambilan julai hri tu sy dpt tp terpaksa tolak sbb pregnat.huhuhuhuu

  5. samala kta..sedihnya=((…mmg frust gile.tp mcmane pn kn trimala..hukhuk

  6. sy menyokong hafiz.adakah gstt bleh diserap secara tetap?bln jan 2010 tiada pengambilan maknanya tiada pedftarn ujian medsi utk julai ni ke..?
    tlg sy..

  7. harap2 KDC ditawarkan kpd GSTT.

  8. kecewa..dpli intake julai aritu interview dpt, tp x diterima..
    intake kpli 2010 pun ditangguhkn ke?

  9. artman sama laa..pun harap2 dapat ditawarkan kdc bagi guru gstt…

  10. lor…xde da ke?….adess

  11. betul ke dpli utk thn2010 ditangguhkan?some one please tell me..

  12. dpli x ada utk taun depan.saya baru bercita-cita nak memohon.sedih sungguh.

  13. sedinya dpli di tangguh tak tau la taun depan gstt di sambung kontrak ke x

  14. sedihnya…xdptlah nk apply.sampai bilalah nk menganggur…jadi GSTT tue x terjamin…sebulan lagi dah nk keje out dah…nk keje ape pastu…

  15. ngapela xda dpli ni. kdc pn susah nk dikuarkan..x lama lg gstt ku dah nak ditamatkan.aaa.please KPT help us..

  16. MAKLUMAT TENTANG KPLI 2010 – HANYA CALON SIMPANAN SAHAJA YANG AKAN DIPANGGIL TEMUDUGA

    11 November 2009
    Makluman secara SMS kepada calon yang berjaya dipanggil temu duga.

    12 November 2009
    Semakan nama calon berjaya temu duga. (permohonan yang berjaya dikehendaki mencetak Surat Panggilan Temu Duga, Borang Butiran Diri dan Helaian Penyataan Hasrat yang dicetak melalui internet)

    16 November 2009
    Temuduga KPLI-SR Ambilan Januari 2010 (Sila bawa bersama Surat Panggilan Temu Duga, Borang Butiran Diri dan Helaian Penyataan Hasrat yang dicetak melalui internet)

    8 Januari 2010
    Semakan tawaran calon berjaya ke Institusi Pendidikan Guru IPG (Calon boleh mencetak surat tawaran sementara melalui internet. Surat Tawaran Rasmi boleh didapati selepas melapor diri di IPG)

    18 Januari 2010
    Pendaftaran calon di Intitusi Pendidikan Guru IPG (calon yang melapor diri boleh mendapatkan Surat Tawaran Berkursus di Institusi Pendidikan Guru

    Perhatian : Aktiviti dan Tarikh yang dinyatakan tertakluk kepada perubahan semasa.

    Bahagian Pendidikan Guru
    Kementerian Pelajaran Malaysia

    http://www.moe.gov.my

  17. calon simpanan?..mcm mn nk tahu kita calon simpanan @ tak?

  18. salam, macam mana nak apply KDC….jika KPLI, DPLI tidak berjaya…penggangguran akan meningkat..lebi2 lagi jika GSTT di tutup…sbenarnya GSTT lebi memainkan peranan penting membantu pihak sekola mahu pun anak bangsa kita

  19. bile la nk rezeki ak lak..huuu

  20. sedey sungguh…. baru bercita2 nak jadi cikgu ditahun hadapan

  21. boring leh nape x open dpli n kpli
    dr aku upsr lg balik2 thn aku abih blaja jeh ada jeh gov tkr plan
    bape chances cikgu baru kna anta sbh srwk yek n course ape tu biasa nya

  22. sekiranya wujud keperluan?….memang perlu pun.nyata n jelas dah ni..ramai yang MENANTI DPLI 2010..see?

  23. KPLI and DPLI 2010 dah tak bukak, LPBS dan KDC pun dah takde lagi..GSTT pun mcm telur dihujung tanduk..jadi ape peluang kita sbgai GSTT ni nak diserap? semua saluran dah disekat..padahal GSTT telah memainkan peranan besar sbgai guru..belajar dari kosong untuk jadi guru, mendidik anak bangsa

  24. DPLI akan dibuka pada 1 Mac 2010….

  25. huhu

  26. macam mana nak apply guru perpustakaan dan media ea…. ???

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 78 other followers

%d bloggers like this: